blij
blij
veel gestelde vragen Beugel EHBO
 • Beugel EHBO Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.
  Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk. Vergeet niet je beugel mee te nemen naar de afspraak, zodat we hem kunnen repareren of bijstellen. Is de beugel helemaal kapot, neem dan ook de gipsmodellen mee voor de reparatie.
 • Beugel EHBO Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.
  Als je last hebt van het slotje, kun je het bedekken met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende slotje gewoon zitten, maar draag geen elastiekjes meer aan het kapotte slotje. Neem contact op met de praktijk om te overleggen wanneer het slotje vastgezet kan worden.
 • Beugel EHBO Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.
  De slotjes kunnen vlak na het plaatsen ruw aanvoelen en kleine irritaties in de mond veroorzaken. De scherpe en irriterende delen van de beugel kun je met was of suikervrije kauwgom bedekken. Meestal verdwijnen de irritaties binnen een paar dagen vanzelf, blijft het aanhouden? Neem dan contact op met de praktijk voor een afspraak.
 • Beugel EHBO Er zit een ringetje (bandje) om een kies los.
  Als je last hebt van het ringetje, bedek het dan met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende bandje gewoon zitten, maar draag geen elastieken meer aan het ringetje. Neem contact op met de praktijk voor een afspraak om het ringetje vast te laten zetten.
 • Beugel EHBO Problemen met de draad
  Is je draad afgebroken of prikt deze in je wang? Kijk onderstaand filmpje voor de verschillende tijdelijke oplossingen. Indien mogelijk, raden we aan om er een bolletje was of suikervrije kauwgom op te plakken tegen het prikken in je wang. Eventueel kun je het prikkende deel van de draad afknippen met een scherpe nagelknipper of tangetje. Neem vervolgens contact op met de praktijk voor een afspraak.
 • Beugel EHBO Invisalign: De beugel doet pijn of zit niet fijn
  Waarschijnlijk is er een randje wat uitsteekt en voor pijn zorgt. Laat de aligner uit en kom langs bij de praktijk zodat we dit kunnen wegvijlen. Voel je druk aan je tanden? Dan doet de beugel zijn werk. Deze pijn ontstaat in verband met het verschuiven van de tanden. Mocht de aligner niet stevig om de tanden zitten, neem dan contact op met de praktijk om langs te komen.
 • Beugel EHBO Invisalign: Mijn aligner is verkleurd/vies
  Poets de aligner met een zachte tandenborstel en niet schurende tandpasta mee bij het tandenpoetsen in de ochtend en avond. De aligners mogen niet gereinigd worden in heet water (in verband met vervorming) of azijn.
 • Beugel EHBO Invisalign: Mijn aligner is kwijt
  Neem contact op met de praktijk en geef door hoe lang je de betreffende aligner in had en sinds wanneer de aligner kwijt is. Om te zorgen dat de tanden niet terug gaan schuiven, draag je de voorgaande aligner tot de nieuwe controleafspraak.
 • Beugel EHBO Invisalign: Er is een attachment losgekomen
  Het is belangrijk om bij een losgekomen attachment contact op te nemen met de praktijk. De attachment heeft een functie in de aligner. Als deze er niet meer zit, kan de tand bijvoorbeeld een beweging niet gaan maken. We zullen een afspraak inplannen om de attachment weer terug te plaatsen.
 • Beugel EHBO problemen met de forsusveren
  Als de veer is losgesprongen, kun je deze vaak zelf terugplaatsen door het volgen van deze stappen. Duw de veer die vastzit aan de bovenkiezen, zachtjes in elkaar. Open je mond zo ver mogelijk en pak het staafje dat vast zit aan de ondertanden en breng dat in de minddenopening van de veer aan. Laat hierna de veer los en open en sluit de mond een aantal keer, zodat je zeker weet dat de veer weer goed is.