mooi
mooi
veel gestelde vragen Ouders
 • Ouders Ik heb gehoord dat er soms kiezen moeten worden verwijderd voor een beugelbehandeling. Waar is dat goed voor?
  Vaak moet de orthodontist ruimte maken om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een beugel. Maar soms kan er met een beugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval kan de orthodontist nog wel voldoende ruimte maken door kiezen te verwijderen. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordeelt de orthodontist of dit echt nodig is.
 • Ouders Moet je altijd alles gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?
  Nee, het is niet altijd nodig  te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles - of bijna alles - is gewisseld. Maar dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd. Meestal gebruikt de orthodontist hiervoor 'blokbeugels' en buitenbeugels.
 • Ouders Als een hoektand maar niet wil doorkomen, wat dan?
  Als een tand niet uit zichzelf wil doorbreken, moet deze wat extra geholpen worden. Dit wordt dan 'vrijleggen' genoemd. Dat doet de kaakchirurg: eerst krijg je - net als bij de tandarts - een verdoving. Daarna voel je niets meer van de ingreep.
 • Ouders Heb je last van een beugel?
  De last die iemand van een beugel heeft, verschilt per persoon. Wie net een beugel heeft gekregen, kan er vooral de eerste twee nachten best last van hebben. Pijnstillers helpen dan eventueel (paracetamol). Wie veel last heeft met kauwen, kan tijdelijk zacht voedsel eten. Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter.
 • Ouders Welke problemen kan een beugel oplossen?
  In veel gevallen wordt een onregelmatig staand gebit rechtgezet, waardoor dit er mooier en verzorgder uitziet en waardoor het schoonhouden ook gemakkelijker wordt. Maar ook ernstige kauwproblemen zijn vaak op te lossen; wel is hierbij vaak ook de hulp van een kaakchirurg en/of implantoloog of parodontoloog nodig.
 • Ouders Wat houdt een operatieve kaakcorrectie in?
  Bij een operatieve kaakcorrectie corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken door middel van een kaakoperatie. Zo'n behandeling wordt een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan.
 • Ouders Hoeveel kost een beugelbehandeling?
  De kosten zijn afhankelijk van de keuzes die uit het brede pakket van mogelijkheden worden gemaakt, bijvoorbeeld van het type beugel (er zijn uitneembare, gedeeltelijk vaste en volledig vaste beugels), van het behandelingsverloop en het aantal behandelingen. Ook de wijze waarop u verzekerd bent, bepaalt in hoeverre u zelf de behandelkosten moet betalen. Een globale indicatie voor een gemiddelde orthodontische behandeling is: ongeveer tussen de 2000 en 3000 euro. Bij eenvoudige behandelingen kunnen de kosten ook lager uitvallen. Deze totaalbedragen brengt de orthodontist niet in één keer in rekening. Uiteraard geven wij u adviezen en begeleiden wij u bij het maken van de juiste keuzes.
 • Ouders Wat is het verschil tussen een tandarts voor orthodontie en een orthodontist?
  Een huisarts mag kleine chirurgische handelingen uitvoeren, echter dat maakt hem nog geen chirurg. Net zo goed is de orthodontist dé specialist, zowel voor het stellen van de diagnose als het bepalen van de behandelmogelijkheden en beugelsoorten. Een orthodontist heeft na de studie tandheelkunde nog een extra 4-jarige universitaire specialisatie afgerond en staat ingeschreven in het specialistenregister. Daarnaast heeft de orthodontist veel ervaring omdat deze zich uitsluitend bezighoudt met het optimaliseren van tanden en kaken. Een tandarts voor orthodontie heeft cursussen gevolgd op het gebied van orthodontie maar de titel “orthodontist” mag niet gebruikt worden. Een tandarts voor orthodontie heeft veel minder ervaring omdat deze zich vooral bezig houdt met het onderhoud van het gebit en zal hooguit een paar beugelbehandelingen per week uitvoeren. Voor de kosten maakt het geen verschil. De tandarts brengt dezelfde tarieven in rekening als de orthodontist. Dus voor de orthodontist geldt: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.
 • Ouders Op welke leeftijd kan mijn kind naar de orthodontist?
  In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen.