prachtig
prachtig
veel gestelde vragen Volwassenen
  • Volwassenen Wat doet een orthodontist?
    De orthodontist is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. De orthodontist kijkt eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er van uw gebit gebitsmodellen en foto's gemaakt. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal twee tot drie jaar. Houd er rekening mee dat zodra de behandeling in gang gezet wordt, er contact opgenomen wordt met uw tandarts.
  • Volwassenen Zijn er veel volwassenen die naar de orthodontist gaan, of ben ik de enige?
    U bent zeker niet de enige! Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Ook boven de leeftijd van 60 jaar wordt er nog orthodontisch behandeld.
  • Volwassenen Welke problemen kan een beugel oplossen?
    In veel gevallen wordt een onregelmatig staand gebit rechtgezet, waardoor dit er mooier en verzorgder uitziet en waardoor het schoonhouden van het gebit ook makkelijker wordt. Echter, ook (ernstige) kauwproblemen zijn vaak op te lossen; alleen betreft dit vaak een behandeling waarbij ook de hulp van een kaakchirurg en/of implantoloog of andere specialist nodig is.
  • Volwassenen Waarvoor gaan volwassenen naar de orthodontist?
    De belangrijkste redenen waarom volwassenen een afspraak maken bij de orthodontist, zijn: Ik heb scheve tanden en wil graag weten of hier iets aan gedaan kan worden; Ik heb een grote overbeet of een terugliggende of naar voren staande onder- of bovenkaak; Ik wil een brug of implantaten maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek; Ik mis tanden of kiezen en wil weten of het gat met een beugel gesloten kan worden; Ik bijt met mijn ondertanden tegen het tandvlees achter mijn boventanden en dat doet pijn; Ik heb een slechte tand of kies die niet te redden is, kunt u de andere tanden misschien opschuiven; Ik klem of knars altijd heel hard met mijn tanden en daardoor heb ik pijn aan mijn kaken of slijten mijn tanden heel snel af; Ik heb last van snurken of slaapapneu (OSAS).
  • Volwassenen Hoe lang duurt het dragen van een beugel gemiddeld?
    Dit is een lastig te beantwoorden vraag, omdat bij volwassenen nogal eens voor een compromis gekozen wordt waardoor een behandeling juist wat korter is dan bij kinderen (dus korter dan 2 jaar). Soms wordt juist gekozen voor een 'alles uit de kast'-behandeling die dan weer langer duurt. Het verplaatsen van tanden en kiezen is echter onafhankelijk van de leeftijd.
  • Volwassenen Wordt het vergoed door de verzekering?
    Dat verschilt sterk per verzekering. Orthodontische behandelingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. U kunt hiervoor een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten. Alleen wanneer er sprake is van een ernstige afwijking met medische indicatie wordt een beugel soms uit de basisverzekering vergoed. Voor een overzicht van verschillende verzekeraars, zie www.vergelijkmondzorg.nl
  • Volwassenen Tot welke leeftijd kan ik een beugel laten plaatsen?
    In principe is er geen leeftijdgrens. De belangrijkste voorwaarde is dat het tandvlees en de te verplaatsen tanden en kiezen gezond zijn. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. De orthodontist kan na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en op welke manier. De factoren die bepalen of een orthodontische behandeling mogelijk is, zijn: de conditie van de tanden, van het tandvlees, van het omgevende bot en van het weefsel waarin de tanden vastzitten.
  • Volwassenen Zijn er ook beugels die minder goed zichtbaar zijn?
    Ja. Deze zijn in drie groepen onder te verdelen: er bestaan witte brackets (blokjes) in plaats van de gebruikelijke metalen. Ook is het mogelijk om aan de binnenzijde van de tanden brackets (blokjes) te plakken en er bestaan doorzichtige beugels, die als het ware als een soort hoesjes om de gehele tandboog geplaatst moeten worden. Deze drie typen beugels zijn wel duurder.
  • Volwassenen Wat is het verschil tussen een tandarts voor orthodontie en een orthodontist?
    Een huisarts mag kleine chirurgische handelingen uitvoeren, echter dat maakt hem nog geen chirurg. Net zo goed is de orthodontist dé specialist, zowel voor het stellen van de diagnose als het bepalen van de behandelmogelijkheden en beugelsoorten. Een orthodontist heeft na de studie tandheelkunde nog een extra 4-jarige universitaire specialisatie afgerond en staat ingeschreven in het specialistenregister. Daarnaast heeft de orthodontist veel ervaring omdat deze zich uitsluitend bezighoudt met het optimaliseren van tanden en kaken. Een tandarts voor orthodontie heeft cursussen gevolgd op het gebied van orthodontie maar de titel “orthodontist” mag niet gebruikt worden. Een tandarts voor orthodontie heeft veel minder ervaring omdat deze zich vooral bezig houdt met het onderhoud van het gebit en zal hooguit een paar beugelbehandelingen per week uitvoeren. Voor de kosten maakt het geen verschil. De tandarts brengt dezelfde tarieven in rekening als de orthodontist. Dus voor de orthodontist geldt: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.