Beugel termen
Er bestaan verschillende beugels.
Een uitneembare beugel is een kunststof beugel die je zelf in en uit de mond kunt nemen. Er zijn verschillende varianten en benamingen: activator, boxbeugel (blokbeugel), een opbeetplaat of een plaatje. Ook de buitenbeugel, die met een band om het achterhoofd of de nek ligt, behoort tot de uitneembare beugels.
Wij bieden de mogelijkheid een chip in bijna alle uitneembare beugels te laten plaatsen. Met deze chip wordt het aantal draaguren van de beugel geregistreerd. De ervaring leert dat dit het dragen van de beugel stimuleert.
Een vaste beugel bestaat uit brackets, ook wel slotjes genoemd (daarom 'slotjesbeugel') die tegen de tanden vast worden geplakt. Deze beugel is niet uitneembaar.
Advies
De orthodontist adviseert welke beugel u of uw kind nodig heeft en hoeveel, in het geval van een uitneembare beugel, deze gedragen moet worden. Niet elk type beugel is voor iedereen geschikt. De orthodontist zal daarom, samen met u, de mogelijkheden bespreken.
In onze praktijk worden diverse soorten brackets gebruikt o.a. metalen en witte (keramische). Daarnaast kan in specifieke gevallen ook gekozen worden voor een vastzittende beugel, waarbij de brackets aan de achterzijde van de tanden en kiezen worden aangebracht (o.a. Incognito®). Nagenoeg onzichtbaar dus!
Ook hebben wij de optie voor de bijna onzichtbare uitneembare aligners (o.a. Invisalign®). Deze beugels bestaan uit transparant kunststof gebitjes die zeer nauwkeurig aansluiten op de tanden en kiezen. Deze aligners wissel je om de twee weken. Elke alignerwissel is een kleine stap vooruit in de grote transformatie, waarbij de tanden comfortabel en doeltreffend naar hun eindpositie worden verschoven.
Tenslotte wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Insignia®. Dit is een computer gestuurd beugelsysteem, waarbij digitale behandelplanning gecombineerd wordt met individueel vervaardigde brackets en draden.
MRA
Eén van de mogelijke behandelingen bij snurken en slaapapneu is een soort kunststof beugel die ’s nachts over de tanden wordt geplaatst. Hierdoor wordt de onderkaak iets naar voren geduwd of getrokken en wordt de luchtpijp verder geopend, zodat het gedeeltelijk verstoren van de luchtstroom bij het snurken of het volledig verstoren van de luchtstroom bij slaapapneu wordt opgeheven. Een dergelijke beugel heet een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).
Raadpleeg uw huisarts
Wordt u na een nacht slapen vermoeid wakker? Snurkt u veel? Wordt het steeds moeilijker om werk geconcentreerd uit te voeren? Dan bestaat de kans dat u een vorm van slaapapneu heeft. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een slaapspecialist om te onderzoeken of dat inderdaad het geval is.