mooi
mooi
prachtig
prachtig
veel gestelde vragen
  • Ouders Ik heb gehoord dat er soms kiezen moeten worden verwijderd voor een beugelbehandeling. Waar is dat goed voor?
    Vaak moet de orthodontist ruimte maken om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een beugel. Maar soms kan er met een beugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval kan de orthodontist nog wel voldoende ruimte maken door kiezen te verwijderen. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto's beoordeelt de orthodontist of dit echt nodig is.
  • Ouders Moet je altijd alles gewisseld hebben voor je een beugel kunt krijgen?
    Nee, het is niet altijd nodig  te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles - of bijna alles - is gewisseld. Maar dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd. Meestal gebruikt de orthodontist hiervoor 'blokbeugels' en buitenbeugels.
  • Ouders Als een hoektand maar niet wil doorkomen, wat dan?
    Als een tand niet uit zichzelf wil doorbreken, moet deze wat extra geholpen worden. Dit wordt dan 'vrijleggen' genoemd. Dat doet de kaakchirurg: eerst krijg je - net als bij de tandarts - een verdoving. Daarna voel je niets meer van de ingreep.
  • Ouders Heb je last van een beugel?
    De last die iemand van een beugel heeft, verschilt per persoon. Wie net een beugel heeft gekregen, kan er vooral de eerste twee nachten best last van hebben. Pijnstillers helpen dan eventueel (paracetamol). Wie veel last heeft met kauwen, kan tijdelijk zacht voedsel eten. Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter.
  • Ouders Welke problemen kan een beugel oplossen?
    In veel gevallen wordt een onregelmatig staand gebit rechtgezet, waardoor dit er mooier en verzorgder uitziet en waardoor het schoonhouden ook gemakkelijker wordt. Maar ook ernstige kauwproblemen zijn vaak op te lossen; wel is hierbij vaak ook de hulp van een kaakchirurg en/of implantoloog of parodontoloog nodig.
  • Ouders Wat houdt een operatieve kaakcorrectie in?
    Bij een operatieve kaakcorrectie corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken door middel van een kaakoperatie. Zo'n behandeling wordt een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan.
  • Ouders Hoeveel kost een beugelbehandeling?
    De kosten zijn afhankelijk van de keuzes die uit het brede pakket van mogelijkheden worden gemaakt, bijvoorbeeld van het type beugel (er zijn uitneembare, gedeeltelijk vaste en volledig vaste beugels), van het behandelingsverloop en het aantal behandelingen. Ook de wijze waarop u verzekerd bent, bepaalt in hoeverre u zelf de behandelkosten moet betalen. Een globale indicatie voor een gemiddelde orthodontische behandeling is: ongeveer tussen de 2000 en 3000 euro. Bij eenvoudige behandelingen kunnen de kosten ook lager uitvallen. Deze totaalbedragen brengt de orthodontist niet in één keer in rekening. Uiteraard geven wij u adviezen en begeleiden wij u bij het maken van de juiste keuzes.
  • Volwassenen Wat doet een orthodontist?
    De orthodontist is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. De orthodontist kijkt eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er van uw gebit gebitsmodellen en foto's gemaakt. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal twee tot drie jaar. Houd er rekening mee dat zodra de behandeling in gang gezet wordt, er contact opgenomen wordt met uw tandarts.
  • Volwassenen Zijn er veel volwassenen die naar de orthodontist gaan, of ben ik de enige?
    U bent zeker niet de enige! Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Ook boven de leeftijd van 60 jaar wordt er nog orthodontisch behandeld.
  • Volwassenen Welke problemen kan een beugel oplossen?
    In veel gevallen wordt een onregelmatig staand gebit rechtgezet, waardoor dit er mooier en verzorgder uitziet en waardoor het schoonhouden van het gebit ook makkelijker wordt. Echter, ook (ernstige) kauwproblemen zijn vaak op te lossen; alleen betreft dit vaak een behandeling waarbij ook de hulp van een kaakchirurg en/of implantoloog of andere specialist nodig is.
  • Volwassenen Waarvoor gaan volwassenen naar de orthodontist?
    De belangrijkste redenen waarom volwassenen een afspraak maken bij de orthodontist, zijn: Ik heb scheve tanden en wil graag weten of hier iets aan gedaan kan worden; Ik heb een grote overbeet of een terugliggende of naar voren staande onder- of bovenkaak; Ik wil een brug of implantaten maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek; Ik mis tanden of kiezen en wil weten of het gat met een beugel gesloten kan worden; Ik bijt met mijn ondertanden tegen het tandvlees achter mijn boventanden en dat doet pijn; Ik heb een slechte tand of kies die niet te redden is, kunt u de andere tanden misschien opschuiven; Ik klem of knars altijd heel hard met mijn tanden en daardoor heb ik pijn aan mijn kaken of slijten mijn tanden heel snel af; Ik heb last van snurken of slaapapneu (OSAS).
  • Volwassenen Hoe lang duurt het dragen van een beugel gemiddeld?
    Dit is een lastig te beantwoorden vraag, omdat bij volwassenen nogal eens voor een compromis gekozen wordt waardoor een behandeling juist wat korter is dan bij kinderen (dus korter dan 2 jaar). Soms wordt juist gekozen voor een 'alles uit de kast'-behandeling die dan weer langer duurt. Het verplaatsen van tanden en kiezen is echter onafhankelijk van de leeftijd.
  • Volwassenen Wordt het vergoed door de verzekering?
    Dat verschilt sterk per verzekering. Orthodontische behandelingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. U kunt hiervoor een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten. Alleen wanneer er sprake is van een ernstige afwijking met medische indicatie wordt een beugel soms uit de basisverzekering vergoed. Voor een overzicht van verschillende verzekeraars, zie www.vergelijkmondzorg.nl
  • Volwassenen Tot welke leeftijd kan ik een beugel laten plaatsen?
    In principe is er geen leeftijdgrens. De belangrijkste voorwaarde is dat het tandvlees en de te verplaatsen tanden en kiezen gezond zijn. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. De orthodontist kan na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en op welke manier. De factoren die bepalen of een orthodontische behandeling mogelijk is, zijn: de conditie van de tanden, van het tandvlees, van het omgevende bot en van het weefsel waarin de tanden vastzitten.
  • Volwassenen Zijn er ook beugels die minder goed zichtbaar zijn?
    Ja. Deze zijn in drie groepen onder te verdelen: er bestaan witte brackets (blokjes) in plaats van de gebruikelijke metalen. Ook is het mogelijk om aan de binnenzijde van de tanden brackets (blokjes) te plakken en er bestaan doorzichtige beugels, die als het ware als een soort hoesjes om de gehele tandboog geplaatst moeten worden. Deze drie typen beugels zijn wel duurder.
  • Beugel EHBO Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn.
    Laat de beugel uit en maak daarna zo spoedig mogelijk een afspraak met de praktijk. Vergeet niet je beugel mee te nemen naar de afspraak, zodat we hem kunnen repareren of bijstellen. Is de beugel helemaal kapot, neem dan ook de gipsmodellen mee voor de reparatie.
  • Beugel EHBO Er zit bij een vaste beugel een slotje (bracket) los.
    Als je last hebt van het slotje, kun je het bedekken met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende slotje gewoon zitten, maar draag geen elastiekjes meer aan het kapotte slotje. Neem contact op met de praktijk om te overleggen wanneer het slotje vastgezet kan worden.
  • Beugel EHBO Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong.
    De slotjes kunnen vlak na het plaatsen ruw aanvoelen en kleine irritaties in de mond veroorzaken. De scherpe en irriterende delen van de beugel kun je met was of suikervrije kauwgom bedekken. Meestal verdwijnen de irritaties binnen een paar dagen vanzelf, blijft het aanhouden? Neem dan contact op met de praktijk voor een afspraak.
  • Beugel EHBO Er zit een ringetje (bandje) om een kies los.
    Als je last hebt van het ringetje, bedek het dan met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Laat het loszittende bandje gewoon zitten, maar draag geen elastieken meer aan het ringetje. Neem contact op met de praktijk voor een afspraak om het ringetje vast te laten zetten.
  • Beugel EHBO Problemen met de draad
    Is je draad afgebroken of prikt deze in je wang? Kijk onderstaand filmpje voor de verschillende tijdelijke oplossingen. Indien mogelijk, raden we aan om er een bolletje was of suikervrije kauwgom op te plakken tegen het prikken in je wang. Eventueel kun je het prikkende deel van de draad afknippen met een scherpe nagelknipper of tangetje. Neem vervolgens contact op met de praktijk voor een afspraak.
  • Ouders Wat is het verschil tussen een tandarts voor orthodontie en een orthodontist?
    Een huisarts mag kleine chirurgische handelingen uitvoeren, echter dat maakt hem nog geen chirurg. Net zo goed is de orthodontist dé specialist, zowel voor het stellen van de diagnose als het bepalen van de behandelmogelijkheden en beugelsoorten. Een orthodontist heeft na de studie tandheelkunde nog een extra 4-jarige universitaire specialisatie afgerond en staat ingeschreven in het specialistenregister. Daarnaast heeft de orthodontist veel ervaring omdat deze zich uitsluitend bezighoudt met het optimaliseren van tanden en kaken. Een tandarts voor orthodontie heeft cursussen gevolgd op het gebied van orthodontie maar de titel “orthodontist” mag niet gebruikt worden. Een tandarts voor orthodontie heeft veel minder ervaring omdat deze zich vooral bezig houdt met het onderhoud van het gebit en zal hooguit een paar beugelbehandelingen per week uitvoeren. Voor de kosten maakt het geen verschil. De tandarts brengt dezelfde tarieven in rekening als de orthodontist. Dus voor de orthodontist geldt: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.
  • Volwassenen Wat is het verschil tussen een tandarts voor orthodontie en een orthodontist?
    Een huisarts mag kleine chirurgische handelingen uitvoeren, echter dat maakt hem nog geen chirurg. Net zo goed is de orthodontist dé specialist, zowel voor het stellen van de diagnose als het bepalen van de behandelmogelijkheden en beugelsoorten. Een orthodontist heeft na de studie tandheelkunde nog een extra 4-jarige universitaire specialisatie afgerond en staat ingeschreven in het specialistenregister. Daarnaast heeft de orthodontist veel ervaring omdat deze zich uitsluitend bezighoudt met het optimaliseren van tanden en kaken. Een tandarts voor orthodontie heeft cursussen gevolgd op het gebied van orthodontie maar de titel “orthodontist” mag niet gebruikt worden. Een tandarts voor orthodontie heeft veel minder ervaring omdat deze zich vooral bezig houdt met het onderhoud van het gebit en zal hooguit een paar beugelbehandelingen per week uitvoeren. Voor de kosten maakt het geen verschil. De tandarts brengt dezelfde tarieven in rekening als de orthodontist. Dus voor de orthodontist geldt: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.
  • Beugel EHBO Invisalign: De beugel doet pijn of zit niet fijn
    Waarschijnlijk is er een randje wat uitsteekt en voor pijn zorgt. Laat de aligner uit en kom langs bij de praktijk zodat we dit kunnen wegvijlen. Voel je druk aan je tanden? Dan doet de beugel zijn werk. Deze pijn ontstaat in verband met het verschuiven van de tanden. Mocht de aligner niet stevig om de tanden zitten, neem dan contact op met de praktijk om langs te komen.
  • Beugel EHBO Invisalign: Mijn aligner is verkleurd/vies
    Poets de aligner met een zachte tandenborstel en niet schurende tandpasta mee bij het tandenpoetsen in de ochtend en avond. De aligners mogen niet gereinigd worden in heet water (in verband met vervorming) of azijn.
  • Beugel EHBO Invisalign: Mijn aligner is kwijt
    Neem contact op met de praktijk en geef door hoe lang je de betreffende aligner in had en sinds wanneer de aligner kwijt is. Om te zorgen dat de tanden niet terug gaan schuiven, draag je de voorgaande aligner tot de nieuwe controleafspraak.
  • Beugel EHBO Invisalign: Er is een attachment losgekomen
    Het is belangrijk om bij een losgekomen attachment contact op te nemen met de praktijk. De attachment heeft een functie in de aligner. Als deze er niet meer zit, kan de tand bijvoorbeeld een beweging niet gaan maken. We zullen een afspraak inplannen om de attachment weer terug te plaatsen.
  • Beugel EHBO problemen met de forsusveren
    Als de veer is losgesprongen, kun je deze vaak zelf terugplaatsen door het volgen van deze stappen. Duw de veer die vastzit aan de bovenkiezen, zachtjes in elkaar. Open je mond zo ver mogelijk en pak het staafje dat vast zit aan de ondertanden en breng dat in de minddenopening van de veer aan. Laat hierna de veer los en open en sluit de mond een aantal keer, zodat je zeker weet dat de veer weer goed is.
  • Ouders Op welke leeftijd kan mijn kind naar de orthodontist?
    In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen.